Kuchnia

pieczywko

Bułki razowe na zakwasie - przepisnachleb.pl

Bułki razowe na zakwasie. Bułki o smaku chleba :). Z tego ciasta można spokojnie przygotować zarówno bułki jak i chleb. Ja przygotowałam bułki, które pachną zakwasem, są bardzo chrupiące i długo zachowują świeżość dzięki dodatkowi ziemniaków. Trzeba jedynie pamiętać, że bułki na zakwasie zawsze są cięższe i nieco twardsze, niż normalne bułki na drożdżach.

Składniki

300 g zakwasu pszennego np. z tego przepisu
350 g wody
200 g ugotowanych, tłuczonych ziemniaków
450 g mąki pszennej tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
200 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
20 g soli
½ łyżeczki suchych drożdży
Przygotowanie

Zakwas wymieszać z wodą, ziemniakami i mąką. Dodać sól i suche drożdże. Wyrobić gęste i elastyczne ciasto. Powinno delikatnie lepić się do dłoni. Gdyby było zbyt kleiste można dodać jeszcze odrobinę mąki, ale nie za dużo – ciasto powinno pozostać lepkie.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. Po ok. 1,5 godziny ciasto należy raz odgazować tzn. wyciągnąć ciasto na obsypany mąką blat, rozpłaszczyć dłońmi, usunąć powstałe pęcherzyki powietrza, a następnie płat ciasta złożyć jak kopertę, uformować kulę i ponownie przełożyć do miski do wyrośnięcia.

ciasto po wyrobieniu

ciasto po wyrobieniu
ciasto po wyrośnięciu

ciasto po wyrośnięciu
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 16 równych części i uformować z nich w miarę równe i gładki bułki. Aby miały one ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Lekko spłaszczyć i delikatnie obsypać mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do podwojenia objętości.

Gdy bułki już wyrosną należy każdej bułce zrobić „przedziałek”, np. na krzyż. Najprościej użyć do tego celu np. patyczka do szaszłyków. Wcześniej obsypać go mąką i przycisnąć nim środek bułki niemal do samego końca, aż do blachy. Bułki pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 min.

bułki przed wyrastaniem

bułki przed wyrastaniem
bułki po wyrośnięciu

bułki po wyrośnięciu
bułki z przedziałkiem

bułki z przedziałkiem
Pieczenie

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”.

Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-30 minut, lub do czasu gdy bułki ładnie się zarumienią, a postukane od spodu będą wydawały głuchy odgłos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation