Kuchnia

pieczywko

Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynem - Modern Taste - fotografia kulinarna i przepisy

Focaccia z suszonymi pomidorami
500 g mąki
300 ml wody
50 g oliwy z oliwek
8 g soli
7 g drożdży instant
1 łyżeczka cukru

7-8 suszonych pomidorów
7-8 ząbków czosnku
oliwa z zalewy pomidorów
sól morska
świeży rozmaryn

Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Wlewamy wodę oraz oliwę, a następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Nagrzewamy piekarnik do 200 C. Przygotowujemy formę o wymiarach ok. 26×26 cm. Na dno smarujemy odrobiną oliwy i posypujemy je solą morską. Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej formy i lekko dociskając rozprowadzamy na całą jej szerokość. Pomidory oraz czosnek kroimy w mniejsze kawałki. Układamy je równomiernie na cieście. Zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut. Całość posypujemy świeżym rozmarynem, solą morską i skrapiamy oliwą z zalewy pomidorów. Pieczemy focaccię przez 25-30 minut, aż będzie złotobrązowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation