Kuchnia

pieczywko

Kajzerki - buleczki sniadaniowe - przepis ze Smaker.pl

Składniki

500 g maki pszennej
250 ml cieplej wody
1,5 lyzeczki cukru
1 lyzeczka soli
1 jajko
3 dag swiezych drozdzy
2 lyzki roztopionego masla

3-4 os.
60 min
łatwe
tanie


Przygotowanie

Do miski przesiewamy make i sol. W cieplej wodzie rozpuszczamy drozdze. Do maki dodajemy jajko, roztopione maslo, cukier i wode z drozdzami. Calosc wyrabiamy mikserem z hakiem lub recznie. Mozliwe, ze ciasto bedzie zbyt twarde, wtedy nalezy dolac troche cieplej wody. Zalezy to od chlonnosci maki.

Ciasto przekladamy do miski wysmarowanej oliwa z oliwek, przykrywamy i odstawiamy do wyrosniecia na ok 1 godz. Po tym czasie z ciasta formujemy walek i wykrawamy z niego 8 czesci (mi wyszlo 9 ;) ). Kazdy kawalek ciasta formujemy w bulke, ukladamy na papierze do pieczenia, przykrywamy scierka i znow odstawiamy do wyrosniecia na ok 30 minut. Przed pieczeniem kazda bulke nacinamy nozem.

Bulki pieczemy w 220*C przez ok 17 - 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation