Kuchnia

pieczywko

Bagietki z bazylią i pomidorami - przepisnachleb.pl

Bagietki z bazylią i pomidorami. Niezwykle aromatyczne bagietki z dodatkiem świeżej bazylii i suszonych pomidorów – na zakwasie pszennym. Dzięki zakwasowi bardziej przypominają chleb niż typowe lekkie i puszyste bagietki – co zdecydowanie podnosi ich walory smakowe. Świetnie smakują też w wersji grillowanej. Polecam!

Składniki

300 g zakwasu pszennego np. z tego przepisu
150 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub typ 2000
300 g mąki pszennej chlebowej np. typ 550 lub 650
210 g ciepłej wody
50 g suszonych pomidorów w oliwie
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka soli
Przygotowanie

Zakwas połączyć z mąką pszenną i mąką razową. Dodać ciepłą wodę i wymieszać. Nie musi być bardzo dokładnie. Miskę przykryć folią i pozostawić na 30 min.

Po tym czasie dodać sól, posiekaną świeżą bazylię i pokrojone suszone pomidory (odsączone z oliwy). Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Powinno delikatnie lepić się do rąk. Zdjęcie poniżej.

ciasto po wyrobieniu

ciasto po wyrobieniu

Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny. W tym czasie ciasto należy dwukrotnie odgazować (tzn. ciasto wyłożyć na podsypaną mąką blat, rozpłaszczyć i brzegi ciasta złożyć do środka – jak kopertę) – mniej więcej co 50 minut. Konsystencja ciasta po wyrośnięciu na zdjęciu poniżej.

ciasto po wyrośnięciu

ciasto po wyrośnięciu

Następnie należy wyrośnięte ciasto odgazować jeszcze raz i podzielić je na dwie części. Z każdej uformować podłużną bagietkę o długości mniej więcej 35 cm. Uformowane bagietki przełożyć do ostatecznego wyrośnięcia (łączeniem do góry) na ok. 1 godzinę – w ciepłe miejsce. Bagietki przed włożeniem do piekarnika powinny wyraźnie urosnąć.

Bagietki mogą wyrastać w koszach do wyrastania chleba lub po prostu na blaszce piekarnikowej (najlepiej ułożyć je na ściereczce obsypanej mąką), należy zachować między nimi odstępy – aby się nie skleiły. Jeśli nie mamy dwóch blach piekarnikowych (druga blacha posłuży do pieczenia bagietek), to bagietki mogą wyrastać nawet na desce do krojenia. Powinna być jednak odpowiednio duża i również wyłożona ściereczką obsypaną mąką.



Pieczenie

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C, wraz z blachą do pieczenia, program „góra + dół”.

Wyrośnięte bagietki przełożyć na nagrzaną blachę piekarnikową (wyłożoną papierem do pieczenia), naciąć je w kilku miejscach i od razu włożyć do piekarnika.

Piec ok. 25-30 minut, do czasu aż staną się ładnie zarumienione, a postukane od spodu będą wydawały głuchy odgłos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation