Kuchnia

pieczywko

Chałka – Przepisy Kuronia – Jan Kuroń

Składniki

600 g mąki (ja zawsze używam tej, która akurat jest w domu, a najczęściej jest typ 480),
40 g drożdży świeżych,
50 g masła
300 ml mleka
50 g cukru
2 jajka
łyżeczka soli
dodatkowo

4 łyżki mleka w temp. pokojowej
1 łyżeczka cukru
żółtko do posmarowania
Kruszonka

2 łyżki mąki,
łyżka cukru
50 g masła
Krok po kroku

Krok 1
Mąkę przesiej do miski. Zrób po środku dołek i włóż do niego rozdrobnione drożdże – zasyp je łyżeczką cukru i zalej 3 łyżkami mleka. Zasyp delikatnie mąką i zostaw na 20 minut w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.

Krok 2
W tym czasie w rondelku rozgrzej 300 ml mleka z masłem, 50 g cukru i łyżeczką soli. Wszystko ze sobą wymieszaj – nie doprowadzaj do wrzenia, ważne aby masło się ładnie rozpuściło.

Krok 3
Do mąki z zaczynem wbij 2 jajka i dolej zawartość rondelka (mleko, masło, cukier, sól). Wyrób dobrze ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce na min. 60 minut, aby pięknie wyrosło.

Krok 4
Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200 stopni Celsjusza.

Krok 5
Gdy ciasto wyrośnie, przebij je pięścią, wyjmij z miski i zagnieć jeszcze raz. Podziel na 3 części (z 4 części zrobię oddzielny post) i każdą z nich zroluj w równej długości wałki o średnicy ok 3 cm. Zapleć w warkocz. Jeżeli chałka nie wychodzi Ci jeszcze w kształcie, jak z piekarni, to użyj okrągłej formy i ułóż chałkę na papierze do pieczenia dookoła w formie. (Tak chałki robią w bardzo dobrych piekarniach w Nowym Yorku, więc żaden to wstyd!). Żółtkiem posmaruj wierzch chałki i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika 25 minut – 200 stopni Celsjusza.

Krok 6
Wszystko utrzyj ze sobą, aż powstaną drobniutkie grudki. Posyp wierzch chałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation