Kuchnia

pieczywko

Kulinarnie » Biały chleb mleczny z automatu

Składniki:

675g mąki pszennej (typ 550) – u mnie było 475g mąki pszennej i reszta mąki pszennej razowej
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżki masła
280ml mleka
130ml wody

Wykonanie:

1. Składniki umieszczamy w formie automatu w kolejności sugerowanej przez producenta. Wlewamy wodę i mleko do formy i w całości przykrywamy ją mąką. Do jednego kąta formy wsypujemy sól, do drugiego cukier, do trzeciego kładziemy masło. W środku mąki robimy małe zagłębienie i wsypujemy do niego drożdże.

2. Ustawiamy maszynę na pieczenie pieczywa zwykłego białego (na ogół jest to program 1). Całkowity czas wyrabiania i pieczenia to nieco ponad trzy godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation