Kuchnia

sałatki

Śledzie w sosie salsa
SKŁADNIKI
-500 g płatów śledziowych
-2 marchewki
-1 czerwona papryka
-1 duża cebula
-2 łyżki oleju
-190 g koncentratu pomidorowego
-2-3 łyżki octu
-3 łyżki miodu
-pieprz
-3/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE
Śledzie przekładamy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie wylewamy wodę, śledzie płuczemy i dobrze odsączamy z nadmiaru wody. Kroimy na cienkie kawałki.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pół plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, dobrze myjemy i kroimy w paseczki.

W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy chwilkę do zeszklenia (pilnujemy aby się nie przypaliła, ma się tylko lekko zeszklić). Dodajemy pokrojoną marchewkę oraz paprykę, smażymy około 5 minut. Następnie warzywa zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet oraz miód. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie miodem gdy zalewa okaże się zbyt kwaśna. Garnek zestawiamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Do zimnej zalewy przekładamy wcześniej przygotowane śledzie, mieszamy. Przekładamy do salaterki i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation