Kuchnia

sałatki

Śledzie po szwedzku
Składniki:
550 g solonych filetów sledzia (najlepsze matjasy, wymoczone w wodzie przez najmniej 1 dobę).

Zalewa:
150 ml octu 12%
300 ml cukru
50 ml wody
łodygi kopru (tylko same obrane łodygi kopru musza byc swieze, resztę zachować na później)

Dodatki:
1 duża czerwona cebula krojona w plastry
2 łyżeczki ziela angielskiego
6 listków laurowych
1 mała marchew utarta na grubo
5 cm cienko pokrojonego pora
100 ml pokrojonego koperku (to, co zostalo z łodyg)
Opis:
Zalewa:
ocet , cukier, wodę zagotować, odstawić i wlozyć łodygi kopru. Ostudzić, wyjać łodygi kopru.
Śledzie wymoczone wyjać i dokladnie osuszyć (położyć na gazecie i dokladnie wyklepac na sucho, to bardzo ważne)!
W naczyniu kamiennym albo szklanym ukladać filety sledzia, czerwoną cebulę, ziele angielskie, liście bobkowe, marchew, pora i świeżo posiekany koperek.
Zalać zalewą octową i odstawic w chlodne miejsce na 3 doby. Do podawania pokroić filety na ukos na kawalki 3-4 centymetrowe, ulozyć na półmisku, zalać malą ilością odcedzonej polewy i przybrać świeżo posiekaną czerwoną cebulą i świeżym posiekanym koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation