Kuchnia

sałatki

Śledź w sosie z koncentratu pomidorowego
Składniki:
50 dag filetów śledziowych
30 dag cebuli
2 łyżki cukru
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki octu 6%
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ziarenka ziela angielskiego
15 g ziarenek gorczycy(ja nie daję gorczycy)
Liść laurowy
Mleko

Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w pióra. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Mieszając, dodać ocet, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy. Chwilę dusić. Po kilkunastu minutach zdjąć z ognia, dodać gorczycę. Przygotowany sos wystudzić.
2. Wymoczone 2-3 godziny w mleku śledzie, osuszyć, pokroić na kawałki.
W słoiku układać warstwami śledzie i sos. Słoik zakręcić i odstawiać na 2-3 dni do lodówki.
Porady
Tak przygotowane śledzie mogą postać w lodówce nawet do 2 tygodni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation