Kuchnia

Zupy

Zupa cebulowo-czosnkowa

Składniki:

(4 porcje)

5 dużych cebuli
3 główki (nie ząbki) czosnku
1 szkl. ziemniaków pokrojonych w drobną kosteczkę
1 łyżka świeżych listków tymianku
1/2 szkl. śmietanki 30%
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 szkl. słonego wywaru z warzyw
1 łyżka masła
sól i pieprz
parmezan do posypania



Cebule i główki czosnku pozostaw w łupinach. Cebule przekrój na pół i ułóż wraz z główkami czosnku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut w 200°C. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.



W garnku rozpuść masło, dodaj listek laurowy, ziele angielskie i listki tymianku. Smaż przez minutę.



Wlej wywar i dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj, aż będą w połowie miękkie. Dodaj upieczoną i obraną z łupin cebulę i gotuj przez 20 minut pod przykryciem.



Do zupy dodaj obrany z łupinek czosnek i wlej śmietankę. Doprowadź do zagotowania i zdejmij garnek z ognia.



Zupę zmiksuj, popraw solą i pieprzem.



Podawaj na gorąco ze startym parmezanem i świeżym pieczywem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation