Kuchnia

słodkie

Cynamonowe szczescie: Aniołek
Ciasto

2 jajka
1/2 szklanki śmietany 18%
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżka amoniaku
1/2 kg mąki pszennej
1/2 kostki rozpuszczonej margaryny

Jajka śmietanę i mąkę ziemniaczaną zmiksować, dodać 1 łyżkę amoniaku. Do pozostałych składników dodać zmiksowaną masę i zagnieść ciasto. Podzielić go na 4 części. Rozwałkować na wielkość blaszki (23x35) i upiec na jasny kolor (ok 10 minut w 180 st. C)



Masa:

3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła
3 jajka
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 cukry waniliowe
1 kieliszek (około 25 ml) wódki
wiórki kokosowe do posypania ciasta

Masę gotuję dopiero, gdy ostatni placek się dopieka. Mleko, cukier i masło należy zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, cukier waniliowy zmiksować. Zmiksowaną masę wlać do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje. Dodać kieliszek wódki. Gorącą masę wykładamy na jeszcze ciepłe placki. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepsze jest na drugi albo kolejny dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation