Kuchnia

słodkie

Cynamonowe szczescie: Kruche babeczki z makiem
Ciasto na babeczki:
3 3/4 szklanki mąki
10 łyżek smalcu
1/2 margaryny
3 żółtka
3 łyżki śmietany
1/2 szklanki cukru
Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki (co ważne, foremek nie musimy niczym smarować). Ja zostawiłam trochę ciasta, dodałam do niego dobrą garść mąki, zagniotłam raz jeszcze rozwałkowałam i powycinałam gwiazdki.

Masa makowa:
170g maku
55 cukru
40 g rodzynek
15 g posiekanych orzechów
1 łyżka miodu
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
1 łyżka masła
1 jajko
Mak zalać wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia, zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do tak przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masą makową napełniamy foremki wylepione ciastem, na wierzchu układamy wycięte gwiazdki i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation