Kuchnia

słodkie

babka z serków waniliowych - PrzyslijPrzepis.pl
Składniki
250 gramów serka waniliowego (w temp. pokojowej)
3 jaja (w temp. pokojowej)
150 gramów masła lub margaryny (w temp. pokojowej)
1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z górkami)
1 szklanka cukru
skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
2 garście rodzynek lub np. suszonej żurawiny (opcjonalnie)

lukier lub polewa czekoladowa
Sposób przygotowania przepisu:
babka z serków waniliowych

1. Całe jaja miksujemy z cukrem na najszybszych obrotach na piankę.

Potem wrzucamy pokrojony na mniejsze kawałki tłuszcz, znów miksujemy przez 2 minuty do połączenia składników.
Dodajemy serek, mieszamy energicznie łyżką, potem wsypujemy mąką z proszkiem do pieczenia i miksujemy na średnich obrotach do połączenia, ale nie za długo.
Teraz dodajemy skórkę z cytryny i bakalie, mieszamy łyżką.
Foremkę babkową z kominem lub bez o średnicy na górze około 20 - 22 cm smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy babkę i pieczemy około 50 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Studzimy w foremce do uzyskania temperatury pokojowej.

Na końcu lukrujemy lub oblewamy polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation