Kuchnia

słodkie

Cynamonowe szczescie: Milka
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
4 łyżki ciepłej wody
Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy wodę i znów mieszamy. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x35 cm) i pieczemy ok. 15 minut w 170 st.C. Jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem możecie jednocześnie upiec 2 biszkopty, jeśli nie to drugi pieczemy identycznie jak pierwszy. Oba wyjmujemy z blaszki i studzimy.

Masa:
700 ml mleka
70 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
90 g białej czekolad
200 g masła
100 g cukru pudru
W połowie szklanki mleka mieszamy cukier i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z pokruszoną białą czekoladą. Na gotujące się mleko wlewamy rozmieszaną mąkę i gotujemy na bardzo małym ogniu aż masa stanie się gęsta. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce ostudzonej masy. Gotową masę wykładamy na jeden z biszkoptów, zostawiając ok 2 łyżek na wierzch. Przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą masy i posypujemy startą białą czekoladą, lub polewamy polewą czekoladową. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin by stężało.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation