Kuchnia

słodkie

Cynamonowe szczescie: Katarzynka - ciasto z pierniczkami i kremem
Biszkopt:
5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy dodając partiami cukier do momentu uzyskania gęstej, lśniącej piany. Następni dodajemy żółtka, miksujemy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy całość. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w 170 st. C.

Galaretka:
2 słoiki dżemu malinowego (może być również śliwkowy lub porzeczkowy)
2 galaretki malinowe (truskawkowe, lub o smaku owoców leśnych)
Dżem podgrzewamy w garnuszku, dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia .

Pianka śmietanowa:
0,5 litra śmietany 30 %
2 waniliowe serki homogenizowane
2 łyżeczki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki mleka

Dodatkowo:
dowolne pierniczki w ilości która pozwoli na pokrycie całej blaszki
czekolada
Żelatynę zalewamy mlekiem, a gdy napęcznieje rozpuszczamy. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, a gdy będzie już gęsta dodajemy do niej partiami serki i rozpuszczoną żelatynę.
Składanie ciasta:
Biszkopt rozkrawamy na pół. Na jego spodniej części rozsmarowujemy tężejącą galaretkę. Na niej równą warstwą układamy pierniczki, a na nich rozsmarowujemy masę śmietanową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Smarujemy po wierzchu roztopioną czekoladą i odstawiamy na cała noc w chłodne miejsce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation