Kuchnia

Wieprzowina

CO MI W DUSZY GRA: SZYNKA DUSZONA W SOSIE ok. 1 - 1.10 kg chudej szynki wieprzowej ( miałam orzech)
sól i pieprz
3 łyżeczki musztardy miodowej
łyżka masła klarowanego lub 2 łyżki oleju
2 cebule pokrojone w mniejsze cząstki
garść grzybów suszonych drobno pokruszonych lub zmielonych blenderem
3 szklanki wody ( 3/4 l) + 1 łyżka sosu sojowego grzybowego
3 mniejsze liście laurowe lub 2 większe
mąka do zagęszczenia sosu i ewentualnie łyżka śmietany



Umyte i osuszone mięso pokroić w grubsze plastry. Posolić , popieprzyć wyłożyć na plastry musztardę i razem wymieszać dłońmi. W głębszym rondlu rozgrzać masło i obsmażyć plastry mięsa z dwóch stron na rumiano.
Dodać pokrojoną cebulę i razem krótko przesmażyć. Wlać wodę , sos sojowy grzybowy , dodać pokruszone grzybki, liście laurowe i dusić do miękkości mięsa. W międzyczasie doprawić całość solą i pierzem.
Gotowe mięso wyjąć i zagęścić sos. Włożyć ponownie plastry mięsa i całość podgrzać.
SZYNKA CZYTELNIKÓW :
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation