Kuchnia

Wieprzowina

Bitki ze schabu w sosie myśliwskim
Takie bitki każdy zje z przyjemnością, mięso wieprzowe z aromatycznym boczkiem wędzonym w pysznym sosie.
Składniki:
• ½ kg schabu
• 1 cebula
• 20 dag grzybów suszonych
• 10 dag boczku wędzonego
• 1 szk. bulionu rosołowego
• 3 ogórki kiszone
• 200 g przecieru pomidorowego
• 2 łyżki musztardy sarepskiej
• Mąka pszenna do panierki + 2 łyżki
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
• ½ łyżeczki papryki ostrej
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w mące pszennej i smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Podlewamy bulionem rosołowym i gotujemy do miękkości.
3. Cebule obieramy drobno kroimy i prużymy na drugiej dużej patelni. Do cebuli dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz wcześniej namoczone grzyby i pokroje w pół plasterki ogórki. Gotujemy 20 minut.
4. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, musztardę, wsypujemy paprykę ostrą i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.
5. Sos łączymy z mięsem, chwilkę gotujemy.
6. Danie gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation