DIY - zrób to sam
Gotowanie i pieczenie
Pikantny sos słodko-kwaśny (ananasowy z chili) - Skutecznie.Tv | video przepisy na proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu dania
/proporcje na 1 średniej wielkości słoik/
4-5 ostrych papryczek chili
3 ząbki czosnku
2-3 cm kawałek świeżego imbiru
1 puszka ananasów w zalewie (taka standardowa mniejsza puszka, moja miała 560 g netto, 340 g po odsączeniu) i biorę z niej:
– całą zalewę (powinno być ok. 200 ml, jeśli za mało, uzupełniam wodą do tej ilości)
– mniej więcej połowę ananasów (resztę można wykorzystać do innego przepisu np. do deseru czy sałatki;))
świeżo wyciśnięty sok z 1 limonki (ew. z połowy cytryny)
50 ml białego octu (czasem daję ryżowy, czasem zwykły spirytusowy; można pominąć, jeśli sos ma być mniej kwaśny)
1 łyżeczka soli
3-4 łyżki cukru (do smaku)
Sos można przygotować siekając składniki nożem lub blenderem –mają być po prostu bardzo drobno posiekane. Ja skorzystałam z blendera (szybciej i dokładniej;)).
Papryczki myję i osuszam, po czym przekrawam na pół i usuwam pestki ze wszystkich papryczek z wyjątkiem jednej. Tak przygotowane papryczki przekładam do blendera.
Jeśli chcę uzyskać bardziej ognisty sos, to nie usuwam pestek, tylko także dodaję je do sosu. Ja w większości przypadków robię tak, że zostawiam pestki w jednej papryczce, a z reszty je usuwam.
Do blendera dodaję także obrany czosnek oraz imbir. Całość drobno siekam. Następnie dodaję ananasy odsączone z zalewy i siekam/mielę je z resztą raz jeszcze na ananasowo-papryczkowe puree;)
To puree przekładam do zwilżonego wodą garnka, wyciskam sok z limonki, dolewam ocet, solę, po czym włączam grzanie. Do już gorącego sosu dodaję cukier, mieszam, aż się rozpuści i gotuję na małym ogniu -przez kilka minut od czasu, gdy sos się zagotuje. Wyłączam grzanie i zostawiam do lekkiego przestygnięcia lub od razu przelewam do słoika, słoików lub butelki, zakręcam i gotowe;)
Przechowuję w lodówce;) Wykorzystuję praktycznie w ciągu kilku dni –jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, ryb, owoców morza, warzyw w cieście, dań na parze, smażonych, gotowanych, do ryżów, makaronów, itp. Zastosowań jest mnóstwo, bo to dodatek bardzo uniwersalny -podaję do wszystkiego, do czego podałabym sos słodko-pikantny;)
Smacznego:)
MA==