Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

kuchnia

Kurczak po toskańsku ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Składniki
500 g piersi z kurczaka
8-10 suszonych pomidorów
200 g szpinaku
3 łyżki mascarpone
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
250 ml wody
mąka pszenna do obtoczenia kurczaka
olej rzepakowy do smażenia
Kroki
Piersi z kurczaka pokrój na kawałki podobnej wielkości. Rozbij je tłuczkiem, by były też zbliżonej grubości.
Posyp solą, pieprzem i obtocz delikatnie w mące.
Cebulę pokrój w plastry, czosnek posiekaj. Suszone pomidory pokrój w większą kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj plastry kurczaka i smaż przez 5 minut z każdej strony.
Zdejmij kurczaka z ognia i przełóż na talerz.
Zmniejsz ogień i wrzuć na patelnię cebulę i czosnek. Podsmaż przez chwilę i wlej na patelnię wodę. Wymieszaj, by zebrać wszystkie smaki z patelni pozostałe po smażeniu.
Dodaj suszone pomidory i ser mascarpone. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty.
Dodaj szpinak i wymieszaj, by pokrył się sosem. Następnie włóż do sosu kurczaka i gotuj przez 3-4 minuty.
Podawaj z ulubionym makaronem, ryżem lub kaszą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation