Kuchnia

kuchnia

Młoda kapusta duszona z marchewką

– 1 główka młodej kapusty
– 1 cebula
– 1-2 marchewki
– 2 łyżki masła klarowanego (można dać ewentualnie zwykłe masło)
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 4 ziarenka pieprzu
– 1-2 łyżki soku z cytryny
– ok. 1,5 szklanki wody
– 2 łyżki mąki
– cukier do smaku
– sól, pieprz

Kapustę umyć, poszatkować. Cebulę pokroić w niedużą kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W garnku rozpuścić masło klarowane, wpierw zeszklić cebulę, po czym dodać kapustę. Smażyć kilka minut często mieszając. Zalać ok. 1,5 szklanki wody (wody nie powinno być zbyt dużo, tyle by ledwie zakrywała kapustę), dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz listek laurowy. Dusić na małym ogniu do miękkości kapusty. Po 20 minutach dodać marchew. Zagęścić kapustę mąką. W 1/3 szklanki wody dokładnie rozrobić 2 łyżki mąki, zahartować 1-2 łyżkami gorącego wywaru, po czym do wlać do kapusty. Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Mnie najbardziej smakuje taka kapusta kiedy jest słodkawa. Podawać jako dodatek do dań zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. Młoda kapusta duszona z marchewką świetnie również smakuje podana jako danie główne jedynie z młodymi ziemniaczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation