Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

kuchnia

Ziemniaki w marynacie jogurtowej

Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju + 2 łyżki na dno naczynia do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- ok. 1 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
- świeży rozmaryn


Przygotowanie:

Ziemniaki obieram (można je porządnie umyć szczoteczką) i kroję podłużnie na 4 części.

Mieszam marynatę: jogurt, olej, mieloną paprykę, suszony majeranek, sól i pieprz do smaku.

Mieszankę wykładam na ziemniaki i dokładnie wszystko mieszam, by każdy kawałek był pokryty przyprawami.

Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, wykładam ziemniaki, dodaję kawałki rozmarynu.

Piekę ok. godziny w temperaturze 210-220 stopni C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation