Kuchnia

głównie słodkości

Rolada z borówkami amerykańskimi
składniki na biszkopt:

125g mąki, przesianej
4 średnie jajka, o temp. pokojowej
125g drobnego cukru
30g masła, roztopionego i ostudzonego
składniki na 750g kremu cukierniczego (do rolady potrzebne jest 100g, więc krem możemy zrobić z mniejszej ilości składników lub tak jak ja z całości, a następnie z pozostałej części zrobić coś innego pysznego;)):

6 żółtek
125g drobnego cukru
40g mąki
500ml mleka
laska wanilii, rozcięta wzdłuż
trochę cukru pudru lub masła
dodatkowo:

300ml kremówki
250g galaretki lub dżemu owocowego
500g owoców (malin, borówek, jeżyn…)
Przygotowujemy krem cukierniczy. Roztrzepujemy w misce jajka z 1/3 cukru do uzyskania konsystencji rzadkiego kremu. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie trzepaczką. W rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru i laską wanilii. Gdy zacznie się gotować powolutku wlewamy je do żółtek cały czas mieszając trzepaczką. Przelewamy całość z powrotem do rondla. Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką. Gotujemy ok.2 minuty bez przerwy mieszając, następnie przelewamy do miski. Aby zapobiec powstaniu kożucha, na wierzchu układamy kawałeczki masła lub posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation