Kuchnia

Słodycze i desery

Fudge pistacjowe
Składniki na ok. 25 kostek:

230 g białej czekolady,

110 g serka kremowego,

185 g cukru pudru,

łyżeczka ekstraktu waniliowego,

1,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego,

szczypta soli,

zielony barwnik,

70 g grubo posiekanych pistacji (najlepiej niesolonych).

Przygotowujemy foremkę lub plastikowy pojemnik (o wymiarach ok. 18 x 18 cm) lekko wysmarowany tłuszczem i wyłożony papierem do pieczenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. W większej misce mikserem ubijamy przez chwilę serek, następnie dodajemy cukier puder, sól i miksujemy, aż masa stanie się gładka. Wlewamy czekoladę i jeszcze chwilę mieszamy. Do masy dodajemy ekstrakty: waniliowy i migdałowy oraz zielony barwnik, miksujemy do połączenia składników. Na końcu wsypujemy pistacje, mieszamy fudge szpatułką i przekładamy do przygotowanej foremki.

Odkładamy do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin. Kroimy w kwadraty 2 x 2 cm (lub nieco mniejsze).

Fudge można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation