Kuchnia

SAŁATKI

Sałatka z ryżem, kurczakiem i owocami

Sałatka na ryżu z dodatkami w kolorach jesieni.

Co będzie potrzebne?
(wielka, imprezowa miska)
500 g ryżu basmati (waga na sucho)
1 kg piersi z kurczaka
2 duże, czerwone papryki
1 puszka krążków z ananasa (dokładnie odsączonych)
1 puszka brzoskwiń w syropie (dokładnie odsączonych)
natka pietruszki
3/4 średniego słoiczka majonezu
1/3 dużego kubeczka kwaśnej, gęstej śmietany 12%
sól
pieprz
ok. pół litra bulionu


+ garnek do gotowania ryżu, garnek do gotowania kurczaka, bardzo duża miska

Jak to zrobić?

Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Porządnie odcedzamy i wrzucamy do dużej miski. Dajemy ostygnąć.

Kurczaka kroimy w drobną kostkę i gotujemy w bulionie. Odcedzamy, dajemy ostygnąć i dorzucamy do ryżu.

Paprykę, ananasy i brzoskwinie również kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do ryżu z kurczakiem.

Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy majonez i śmietanę, porządnie mieszamy. Odstawiamy do "przegryzienia" na kilkadziesiąt minut.

Sałatka długo jest świeża i smaczna, można trzymać ją w lodówce nawet do tygodnia.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation