Kuchnia

SAŁATKI

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Za co kocham tą sałatkę? Za dowolność. Sami decydujemy co dodamy: ryż czy makaron, kukurydze czy fasolę, itd. Od siebie dodam, że warto wykorzystać w niej składniki kwaskowe, np. ogórki i paprykę konserwową.

Szukajcie w sklepach dobrej jakość wędzonych udek z kurczaka. Niestety w supermarketach często dostępne są kurczaki ,,wędzone" farbą o smaku wędzonki. Tylko kupując w dobrej, małej masarni macie pewność, że dostaniecie produkt godny uwagi. Pozostając w klimatach "kurczakowych", polecam także skosztowanie sałatki z kurczakiem i ananasem.

Składniki:
2 wędzone podudzia z kurczaka
250 g makaronu kolanka lub 100 g ryżu
pół słoika ogórków konserwowych
pół słoika papryki konserwowej
mała puszka kukurydzy
1 średni por
pęczek koperku
sól, pieprz
majonez
musztarda Dijon
Przepis
Zaczynamy od ugotowania ryżu lub makaronu al dente. Następnie makaron przelewamy zimną wodą lub ryż odstawiamy do wystygnięcia.



Podudzia dokładnie obieramy z mięsa, skórkę proponuję nie używać do dania. Następnie kroimy je w niewielką kostkę. Por przekrawamy na pół i dokładnie myjemy. Potem kroimy w plasterki z formie półksiężyca. Przekładamy do miski i zasypujemy sporą szczyptą soli, aby zmiękł.

Paprykę oraz ogórka kroimy w kostkę o bokach 1 cm. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki: paprykę, ogórki, kurczaka, ryż/makaron, odsączoną kukurydzę, por oraz posiekany drobno koperek. Majonez i musztardę dodajemy w zależności od upodobań. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę z wędzonym kurczakiem odstawiamy do lodówki na min. 1 godz. do przegryzienia. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation