Kuchnia

SAŁATKI

Sałatka Cezara

Uwagi do składników

Jak wspomniano powyżej, Sałatka Ceasar może być dodatkiem do potraw mięsnych lub daniem samym w sobie. W tym pierwszym przypadku ograniczy się ona do sałaty, sosu, grzanek i parmezanu. Jeżeli chcemy z Cezara zrobić bardziej pożywne danie, można dodać pierś z kurczaka, anchois lub łososia. Ja najczęściej robię z tym pierwszym i serwuję zazwyczaj na lunch lub wieczorne spotkanie towarzyskie.

Składniki


- główka sałaty rzymskiej lub lodowej
- 2 bułki
- starty parmezan
- oliwa
- bazylia, oregano
- 2 piersi z kurczaka (opcjonalnie)

Sos

- 2 łyżki parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 jajko
- sok z ćwiartki cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz

Sposób wykonania

Najpierw warto zrobić sos. Przyda się tu blender lub coś innego do miksowania. Wlewamy oliwę, dodajemy parmezan, czosnek przeciskamy przez praskę. Jajko wrzucamy do wrzątku tylko na 1 minutę, po czym wbijamy do reszty składników. Łyżeczką wyciągamy lekko ścięte białko, dodajemy też musztardę. Miksujemy wszystko dokładnie. Doprawiamy solą, pieprzem i wyciskamy sok z ćwiartki cytryny. Mieszamy jeszcze raz aż smaki się połączą.
Bułki kroimy w około 1cm kostkę. Wrzucamy do miski, posypujemy zielonymi przyprawami. Rozgrzewamy ok. 2 łyżki oliwy i smażymy bułki na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż stwardnieją i zrobią nam się grzanki (można je też zrobić na grillu na aluminiowej tacce).
Opłukaną sałatę rwiemy lub kroimy na nieregularne kształty. Jeżeli chcemy opcję z kurczakiem to doprawiamy go delikatnie (sól, curry, papryka), smażymy lub grillujemy i kroimy w małe kawałki.
Do dużej miski wsypujemy sałatę, polewamy przygotowanym sosem, dorzucamy grzanki (i ew. kurczaka), posypujemy świeżo startym parmezanem. Mieszamy tuż przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation