Kuchnia

SAŁATKI

Sałatka Cezar

Dziś zapraszam do degustacji smaków śródziemnomorskich. Oto wspaniały przepis na sałatkę Cezar. Jest jednocześnie lekka i pożywna, uwodzi delikatnym smakiem i kruchością składników. Mmm.. pycha!

Składniki:
1 sałata (najlepiej rzymska)
1 filet z kurczaka
4 kromki pszennego chleba tostowego
parmezan
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
0,5 łyżki ostrej musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1 żółtko
sól
pieprz
oregano
ew. majonez, anchois, śmietana 30%
Przepis
Rozpoczynamy od przygotowania grzanek. Chleb tostowy kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem wyciśniętego ząbka czosnku. Gotowe grzanki powinny być bardzo chrupiące.



Następnie przygotowujemy kurczaka: kroimy go w kostkę, doprawiamy pieprzem, solą, oregano i smażymy na oliwie.

Przygotujmy teraz sos. Do małej miseczki wlewamy 1 łyżkę soku z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek, pół łyżki musztardy, 1 żółtko, a do tego wyciskamy 2 ząbki czosnku. Sos możemy doprawić według własnego uznania solą, pieprzem lub cukrem.

Na dużym talerzu rozkładamy liście sałaty i polewamy je sosem. Następnie układamy na nich kawałki mięsa, które na koniec posypujemy czosnkowymi grzankami i parmezanem.

Pychota!

P.S. Możecie również zrobić wersję z sosem z anchois. Wtedy łączymy majonez z posiekanymi drobno filecikami anchois oraz odrobiną ubitej śmietany 30% dla puszystości. W oryginalnej francuskiej wersji sałatki wg Julii Child nie było kurczaka. Ograniczała się ona tylko do sałaty rzymskiej, winegretu oraz grzanek i... do jajka gotowanego równo 1 minutę we wrzątku. Takie jajko nie do końca ścięte było swoistym klejem wszystkich składników.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation