Kuchnia

kuchnia z rybką, owocami morza

Dorsz z kaszą, pieczarkami, orzechami nerkowca

Składniki (na 2 porcje) wg kolejności dodawania:
olej: 1 łyżka oleju kokosowego, masła lub oleju rzepakowego / 10 g
cebula - 1 sztuka / 40 g
pieczarki - ½ opakowania / 250 g
woda - 1 szklanka / 250 ml
dorsz - 2 filety / 240 g
kasza gryczana niepalona surowa - ½ szklanki / 90 g
mleczko kokosowe light - ½ puszki lub ¼ puszki gęstego mleczka kokosowego / 200 ml, 100 g
dodatek ekstra: 1 łyżka orzechów nerkowca – mogą być prażone / 10 g
przyprawy: sól lub sos sojowy, pieprz, ewentualnie pieprz kajeński, majeranek
natka pietruszki

Czas (25-30 min.) potrzebny na:
Przygotowanie: ok. 5 min.
Gotowanie: ok. 20 min.

Wykonanie:
1. Kroimy cebulę, obieramy pieczarki, płuczemy i kroimy na ćwiartki.
2. Rozgrzewamy olej/masło na patelni, wrzucamy cebulkę, po chwili pieczarki. Dusimy na mniejszym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.
3. Po określonym czasie dorzucamy kaszę i zalewamy szklanką wody. Dusimy ok. 5 minut.
4. Dodajemy filety z dorsza, ewentualnie orzechy nerkowca, zalewamy mleczkiem kokosowym, przyprawiamy i dusimy wszystko pod przykryciem jeszcze 12-15 min.
5. Na końcu możemy opruszyć potrawę pietruszką.

SZACUNKOWA KALORYCZNOŚĆ:
Całość: 506 kcal / Całość z dodatkiem ekstra: 564 kcal
Białko: 53 / 55 g; Tłuszcze: 20 / 25 g; Węglowodany: 30 / 33 g; Błonnik: 12 / 13 g
Porcja: 253 kcal / 282 kcal
Białko: 21,5 / 22,5 g; Tłuszcze: 10 / 12,5 g; Węglowodany: 15 / 16,5 g; Błonnik: 6 / 6,5 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation