Kuchnia

kuchnia z rybką, owocami morza

Łosoś smażony w sezamie | Kwestia Smaku
SKŁADNIKI

2 PORCJE:
2 filety łososia bez skóry, każdy po około 150 g
100 g makaronu gryczanego soba lub makaronu ryżowego
2 łyżki białego sezamu
2 łyżki czarnego sezamu
MARYNATA I SOS:
sos sojowy, sok z limonki, cukier lub miód, 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
SURÓWKA Z BIAŁEJ RZODKIEWKI:
starta biała długa rzodkiewka, około 1 szklanka
kilka plasterków zielonej papryczki chili
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE

Łososia zamarynować w mieszance sosu sojowego (2 łyżki), soku z limonki (2 łyżki), cukru lub miodu (1 łyżeczka), 1 łyżeczce mielonego imbiru, szczypcie soli lub łyżeczce sosu rybnego i szczypcie pieprzu. Odstawić na około 1 godzinę lub dłużej jeśli mamy czas. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wyjąć łososia z marynaty i delikatnie osuszyć. Resztę marynaty (jeśli taka pozostała) wlać do rondelka, dodać 3 dodatkowe łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę cukru lub miodu i zagotować. Gotować przez 1 - 2 minuty aż sos zgęstnieje, odstawić. Dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać, odstawić.
Łososia obtoczyć w mieszance jasnego i czarnego sezamu i położyć na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką (smażymy bez użycia tłuszczu). Smażyć przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu, uważając aby ziarna tylko się lekko zrumieniły a nie spaliły, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne około 2 minuty, obsmażyć jeszcze po minucie z dwóch pozostałych stron. Łosoś nie może być przesuszony, mięso ma być delikatne i miękkie. Czas smażenia zależy od grubości filetu i może się różnić.
Makaron podgrzać jeśli ostygł i podawać do łososia z surówką z rzodkiewki.
Surówka: rzodkiew zetrzeć na tarce lub pokroić na cienkie plasterki, posolić szczyptą soli i odstawić na kilkanaście minut. Odcisnąć z soku, włożyć do miski, dodać chili, sok z limonki, ocet, cukier, wymieszać i podawać do łososia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation