Kuchnia

kuchnia z rybką, owocami morza

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CZERWONĄ CEBULĄ I ZIELONYM OGÓRKIEM

Składniki:
20 dag matiasów
10 dag zielonego ogórka (waga po obraniu)
3 dag czerwonej cebuli
7 dag jabłka (waga po obraniu)
sok z cytryny
5 dag żółtego sera (w plasterkach)
Sos śmietankowo-majonezowy:
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
majeranek
natka zielonej pietruszki (suszonej)
pieprz cayenne
pieprz
sól
Sposób wykonania:

Matiasy zalać mlekiem i moczyć przez około 20 minut, a następnie opłukać pod zimną wodą, dokładnie osuszyć i pokroić w kostkę. Zielonego ogórka obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Plastry żółtego sera pokroić w cienkie paseczki.

Do miseczki przełożyć śmietanę i majonez. Dodać szczyptę rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, majeranku, pieprzu cayenne, zwykłego pieprzu oraz soli. Całość razem wymieszać.

W przezroczystej salaterce układać przygotowane składniki w następującej kolejności: matiasy, zielony ogórek, połowę sosu śmietankowo-majonezowego, czerwoną cebulę, jabłko, pozostały sos śmietankowo-majonezowy i na górę rozłożyć paski żółtego sera.

Gotową sałatkę włożyć na kilka godzin do lodówki.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation