Ogród

Ogród

babka piaskowa
składniki
5 jajek
1 szklanka cukru
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
ew. skórka z cytryny
przygotowanie
krok 1.
przygotowanie zaczynam od oddzielania białek od żółtek. do żółtek dodaję cukier i kręcę na jasny kogel.


krok 2.
dolewam olej lub masło i znów miksuję, potem mąka ziemniaczana, proszek i cukier waniliowy (oraz ewentualnie skórka cytrynowa itd). miksuję.


krok 3.
pianę ubijam z białek i delikatnie dodaję ją do gęstej masy żółtkowej.


krok 4.
formę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą lub migdałami (w wersji bezglutenowej). przelewam ciasto. wstawiam do nagrzanego do 180°c piekarnika i piekę ok. 45 minut. uwaga! czas pieczenia zależy od formy, może się różnić do 15 minut, sprawdźcie po prostu wbijając patyczek, z wierzchu powinno być złociste.

babkę polewam zwykłym lukrem: 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżki wody.

smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation