DIY - zrób to sam

Ciacha ciasta ciasteczka / Desery

TARTA Z MASCARPONE I JAGODAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

250 g mąki tortowej
150 g masła, zimnego
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
2-3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM Z MASCARPONE:

250 ml śmietanki kremówki 30%
200 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

4 łyżki dżemu jagodowego
ok. 3/4 szklanki jagód

Formę na tartę o śr. 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól, kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Do przygotowania ciasta możemy użyć także malaksera. Gotowe. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na kształt formy. Ciasto nawijamy na wałek i przekładamy do formy dociskając do dna i brzegów formy. Owijamy folią i ponownie przekładamy na 30 min. do lodówki. Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 20-25 min do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę oraz serek miksujemy razem, aż uzyskamy gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy tylko do połączenia. Spód kruchego ciasta smarujemy dżemem i wykładamy krem śmietankowy. Na wierzch układamy jagody. Gotową tartę możemy schłodzić przed podaniem ok. 1 godz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation