DIY - zrób to sam

Ciacha ciasta ciasteczka / Desery

Łaciaty sernik na zimno z liczi i galaretką - DoradcaSmaku.pl


Składniki
Kalkulator
jednostek
Spód

biszkopty okrągłe
100 gram

Sernik

twaróg zmielony
1 kilogram

cukier puder
5 łyżka

ekstrakt waniliowy
2 łyżeczka

śmietana 30%
100 mililitr

kakao
2 łyżka

cukier puder
1 łyżka

Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżka

woda gorąca
1/3 szklanka

Dodatkowo

liczi w syropie
1 puszka

galaretka wiśniowa
2 sztuka

woda gorąca
600 mililitr

Sposób przygotowania
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Liczi odsączyć z syropu, syropem nasączyć biszkopty.
W misce zmiksować ser ze śmietaną, cukrem pudrem i ekstraktu z wanilii. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać. Letnią, płynną żelatynę wlać cienką strużką do sernika cały czas miksując. Masę serową podzielić na dwie równe porcje, do jednej dodać kakao i łyżkę cukru pudru, zmiksować do połączenia się składników. Na biszkopty za pomocą łyżek naprzemiennie nakładać masę ciemną i jasną. Tortownicą uderzyć kilkukrotnie o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Sernik wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Na wierzchu sernika ułożyć liczi i zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 600 ml gorącej wody. Sernik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation