DIY - zrób to sam

Ciacha ciasta ciasteczka / Desery

MALINOWE CIASTO Z KREMEM I GALARETKĄ

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

600 ml mleka
5-6 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
2 x budyń waniliowy, proszek
2 żółtka
200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

600 ml śmietanki kremówki 30%
3 -4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

2 x galaretka malinowa
700 ml gorącej wody
ok. 300-400 g malin
opakowanie biszkoptów, okrągłych

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie w rzędach układamy biszkopty.
400 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Do gorącego mleka cały czas mieszając wlewamy powoli mieszaninę i ponownie podgrzewamy, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy przez 2-3 min, następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem wykładamy na biszkopty i ponownie przykrywamy drugą warstwą biszkoptów. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania drugiego kremu.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie chwilę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy do rozpuszczenia i następnie wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Wykładamy na biszkopty i układamy na wierzchu maliny. Wkładamy do lodówki.
Galaretki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca. Wylewamy na wpół płynną galaretkę na wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation