DIY - zrób to sam

Ciacha ciasta ciasteczka / Desery

Najlepszy sernik na zimno z galaretką - przepis | Pogotujmy.pl

Tortownica 25cm.

Składniki:

Spód
herbatniki lub ciastka - 250g
masło - 100g
Masa serowa
twaróg - 500g (przynajmniej trzykrotnie zmielony)*
śmietana 30% - 500ml + 50ml do zmieszania z żelatyną
cukier puder - ok. 100g
cukier z wanilią - 2 łyżki lub ziarenka z 1/2 wanilii
żelatyna - 10g
Dodatkowo
galaretka owocowa - 2 sztuki (u mnie przezroczysta - winogronowa)
borówki - 300g
mięta - do dekoracji
* Bardzo dobrze sprawdza się tutaj ser twarogowy homogenizowany z wiaderka.

Wykonanie:

Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw w chłodne miejsce.
Ciasteczka zmiksuj dokładnie w blenderze lub umieść w woreczku i rozkrusz przy pomocy wałka. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj składniki. Ciastka powinny przybrać konsystencję mokrego piasku. Ciasteczka wyłóż równomiernie na spód 22-24cm tortownicy.
Żelatynę wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody. Odstaw na minutę. Następnie dodaj 50ml śmietanki (możesz zastąpić mlekiem) i podgrzej całość. Dokładnie wymieszaj.
Ser umieść w misce. Dodaj cukier puder i cukier z wanilią. Wymieszaj. Dodaj ubitą śmietanę i ponownie połącz składniki. Do miseczki z ciepłą żelatyną dodaj łyżkę masy serowej i wymieszaj. Dodaj do żelatynę do sera i połącz całość. Gdyby w masie pojawiły się grudki z żelatyny użyj blendera - nie zaszkodzi to sernikowi :)
Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Odstaw do lodówki na min. godzinę do stężenia. Następnie na wierzchu ciasta ułóż borówki i wylej tężejącą galaretkę. W razie potrzeby wygładź powierzchnie galaretki przy pomocy łyżki zamoczonej w gorącej wodzie. Gotowe ciasto chłodź w lodówce przez kilka godzin do całkowitego stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation