Kuchnia

SŁODKOŚCI

ZDROWO I AKTYWNIE: Jaglana czekośliwka bez pieczenia

spód
150 g sparzonych suszonych śliwek
80 g płatków jaglanych lub owsianych (suchych)
1 łyżka masła orzechowego lub rozpuszczone masło
masa
150 g kaszy jaglanej
2 łyżki kakao
80-100 g sparzonych suszonych śliwek
50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
4 łyżki mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)
+kakao na wierzch

Przygotowanie:

spód
Sparzone śliwki blendujemy, dodajemy do nich suche płatki oraz masło orzechowe. Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką. Spód formy (18-20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczamy i wylepiamy masą spód. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.
masa
Kaszę jaglaną gotujemy. W trakcie wsypywania kaszy do gotującej wody dodajemy kakao i cukier puder. Wszystko gotujemy do czasu wchłonięcia całej wody. Studzimy i jeszcze ciepłą blendujemy najlepiej na gładką masę.
Śliwki blendujemy lub kroimy na drobne kawałeczki wedle uznania, dodajemy do kaszy razem z mąką/wiórkami kokosowymi i rozpuszczoną czekoladą. Wszystko razem blendujemy.
Masę przekładamy na schłodzony spód mocno dociskając. Wierzch posypałam dodatkowo przesianym kakao i odrobiną wiórków.
Ciasto wstawiamy do lodówki na parę godzin. Przechowywać w lodówce i spożyć najlepiej w ciągu 2-3 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation