Kuchnia

Przystawki

Wiosenne kubeczki z wędzonego łososia norweskiego

Składniki(na 4 osoby):
200 g wędzonego łososia
150 g serka kremowego
50 g sera typu feta
1 łyżka jogurtu greckiego
1 niewielki ogórek
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
sól, świeżo mielony pieprz
rucola, oliwa z oliwek, plasterki cytryny i ogórka do dekoracji
grzanki do podania


Sposób przygotowania:
Formę do muffinów lub małe kokilki wyłożyć folią spożywczą a następnie szczelnie ułożyć w nich plastry wędzonego łososia. Włożyć do lodówki. Ogórka umyć, 1/3 pokroić w cienkie plastry, resztę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, doprawić szczyptą soli. Koperek i szczypiorek opłukać, drobno posiekać. Ser rozdrobnić widelcem, odcisnąć sok z ogórka, wrzucić do miseczki. Dodać serek kremowy, jogurt grecki, posiekany szczypiorek i koperek a następnie dokładnie wymieszać mikserem. Doprawić pieprzem i odrobiną soli. Masą napełniać łososiowe ‘kubeczki’. Przykryć wystającymi kawałkami łososia i okryć folią, aby się nie wysuszyły. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Podawać z rucolą skropioną oliwą z oliwek i naprzemiennie ułożonymi plasterkami ogórka i cytryny. Serwować z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation