Kuchnia

Przepisy

Pierwszego dnia przygotowujemy pierwszą część ciasta. Po dwunastu godzinach robimy jego dalszą część.

Składniki na pierwszą część ciasta:
20 g świeżych drożdży
190 g mąki
200 ml letniej, przegotowanej wody

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.


II etap ciasta:

4 jajka
20 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej (przesianej)
115 g masła, miękkiego, pokrojonego na małe kawałki
90 g cukru
1 ½ łyżeczki soli
1 łyżka esencji waniliowej
150 g rodzynek oraz żurawiny (proporcje dowolne)
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Pierwszą część ciasta oraz składniki z II etapu (poza owocami) umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Podobno im dłużej tym lepiej. Ja wyrabiałam je ręcznie przez około 15 minut, ciasto ma być błyszczące i nie kleić się do rąk. W razie konieczności dodajemy odrobinę mąki.
Wyrobione ciasto, umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Rodzynki oraz żurawinę zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez około minutę. Po tym czasie odcedzamy wodę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki, żurawinę oraz skórkę pomarańczową. Jeszcze raz zagniatamy ciasto.

Ciasto przekładamy do specjalnej formy do pieczenia Panettone. W tak przygotowanej formie umieszczamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja odstawiłam je na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni. Babkę piec przez 55 minut. Po 25 minutach pieczenia górę przykryć folią aluminiową aby mocniej nie podpiekać góry. Najlepiej po tym czasie sprawdźcie patyczkiem czy nie zostaje na nim ciasto. Wiele zależy od formy jaką użyjecie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation