Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy

Pieczarki balsamico
Pieczarki balsamico – z dodatkiem octu balsamicznego i czosnku, posypane siekaną pietruszką lub kolendrą – idealny dodatek do obiadu albo kolacji na ciepło lub zimno. Mogą stanowić samodzielną przekąskę do podjadania np. w czasie oglądania filmu. Są też dobre do wcinania z kanapką posmarowaną pastą z awokado. Takie zestawienie jest szczególnie popularne wśród moich wege kolegów z Instagrama, ależ tam pięknych zdjęć kanapkowych wariacji z pieczarką!
Pieczarki balsamico można smażyć na mocno rozgrzanej patelni lub piec w bardzo rozgrzanym piekarniku. Drugi sposób obróbki to większe ryzyko puszczenia soku, pieczarki stają się mokre i nie tak jędrne, jednakowoż – równie pyszne. Na zdjęciach wersja z piekarnika właśnie.

Pieczarki balsamico – składniki :
500 g pieczarek, najlepiej małych
2 łyżki oliwy lub klarowanego masła do smażenia
łyżeczka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki octu balsamicznego
łyżka wody
ew. pół łyżeczki tymianku (nie przepadam – nie daję)
świeżo zmielony pieprz do posypania
Pieczarki balsamico – przepis:
Jeśli pieczarki są większe nić 3 cm – przekroić je na połówki, jeszcze większe – na ćwiartki. Przełożyć do miski, oprószyć grzyby słodką papryką, wymieszać.
Na dużej patelni mocno rozgrzać tłuszcz. Wrzucić grzyby i smażyć mieszając minutę – dwie. Dodać rozgnieciony czosnek i smażyć wszystko jeszcze pół minuty.
Na patelnię wlać ocet, wsypać cukier, wodę i ew. tymianek. Podgrzewać mieszając by pieczarki pokryły się dodatkami. Płyn powinien zredukować się mniej więcej o 1/3. Osolić, wymieszać i zdjąć z patelni.
W przypadku przygotowania pieczarek w piekarniku – do rozgrzanego do 210 stopni pieca włożyć brytfankę z grzybami polanymi sosem sporządzonym z pozostałych składników, bez soli. Piec 15 minut. Osolić przed podaniem.
Posypać siekaną natką pietruszki lub kolendry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation