Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy

Suszona szynka


Składniki:
· 2,5 kg szynki wieprzowej
· ½ szkl. cukru
· ½ szkl. soli
· 1 łyżka soli peklowej
· 4 ząbki czosnku
· 2 łyżki suszonego majeranku
· 1 łyżka pieprzu

· pończocha do powieszenia szynki

Szynkę umyć, dokładnie osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego i oczyścić z błon. Mięso obtoczyć w cukrze, przełożyć do metalowej formy i bez przykrycia włożyć do lodówki na 36h. Po tym czasie w formie powinno być dużo płyn. Płyn należy wylać, a formę umyć. Szynkę obmyć z cukru, dokładnie osuszyć i obtoczyć w mieszance soli. Przełożyć do formy i włożyć do lodówki na kolejne 36h. Po upływie tego czasu odlać płyn, umyć formę, dokładnie umyć szynkę z soli i bardzo dokładnie osuszyć. Suszenie jest bardzo ważne, ponieważ zapobiega późniejszemu pleśnieniu szynki. Natomiast sól peklowa, podobnie jak cukier, konserwuje, a ponadto chroni przed zatruciem jadem kiełbasianym i nadaje różowy kolor. Czosnek drobno posiekać i rozmiażdżyć przy pomocy noża, wymieszać z pieprzem i majerankiem. Dokładnie osuszoną szynkę natrzeć mieszanką ziołową i włożyć do pończochy. Pończochę należy zawiązać i powiesić na haku w suchym, przewiewnym i ciepłym miejscu. Najlepiej, żeby mięso o nic się nie opierało. Szynka powinna być gotowa już po 4 dobach, jednak u mnie wisiała w spiżarni 2 tygodnie. Im dłużej będzie wisiała tym bardziej się wysuszy i będzie twardsza. Ususzoną szynkę wyjmujemy z pończochy i przechowujemy w lodówce. Do podania kroimy w bardzo cienkie plasterki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation