Kuchnia

Przepisy

Muffiny z kurczakiem i serem


2 małe piersi z kurczaka (lub 1 duża)
100 g sera mimolette
100 ml śmietanki 30%
dymka
mielona papryka
curry (u mnie z młynka)
sól, pieprz
olej
Ciasto:

370 g mąki pszennej
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g masła
1 jajko
250 ml mleka
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich (u mnie z młynka)
3/4 – 1 łyżeczka soli
Oczyszczone mięso kroimy na bardzo małe kawałeczki. Oprószamy przyprawą curry, mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 1 łyżką oleju i dokładnie mieszamy. Następnie smażymy na patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.

Na patelnię z usmażonym kurczakiem wlewamy śmietankę, chwilę gotujemy. Następnie dajemy starty na dużych oczkach tarki ser mimolette. Podgrzewamy, aż ser się roztopi.

Dymkę drobno siekamy. Łączymy z kurczakiem na patelni.

Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Studzimy.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy z solą i ziołami. Dodajemy rozmącone jajko, szklankę mleka oraz przestudzone, roztopione masło. Mieszamy łyżką, niezbyt długo.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy do nich po łyżce przygotowanego ciasta (będzie dosyć gęste). Następnie wykładamy porcję kurczaka z serem. Przykrywamy całość pozostałym ciastem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation