Kuchnia

Przepisy

Kręciołki drożdżowe z parmezanem i pietruszką

Ciasto:

400 g mąki pszennej (u mnie typ 00, do pizzy)
7 g suchych drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
250-300 ml ciepłej wody
Dodatkowo:

około 40 g masła
1 pęczek natki pietruszki
5-6 łyżek tartego parmezanu
zioła prowansalskie
Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier oraz drożdże. Wlewamy ciepłą wodę i mieszamy składniki do połączenia. Wyrabiamy. Po chwili wlewamy olej. Wyrabiamy dalej, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.

Odstawiamy je, przykryte ściereczką, na około 1,5-2 godziny, do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży płat. Powierzchnię ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem. Oprószamy ziołami prowansalskimi, posiekaną natką pietruszki oraz tartym parmezanem. 1/3 część ciasta składamy do środka. Smarujemy masłem. Do środka składamy drugą część ciasta (przykrywamy tę posmarowaną przed chwilą masłem). Delikatnie dociskamy lub lekko wałkujemy.

Powstałe ciasto kroimy na paseczki i zwijamy wokół własnej osi (powstaną kręciołki/świderki) LUB tak jak ja, kroimy na prostokąty o szerokości około 5-6 cm. Każdy z nich dodatkowo nacinamy przez środek, pozostawiając u góry kilka cm w całości (zobacz zdjęcia poniżej). Powstałe dwa mniejsze kawałki skręcamy kilkukrotnie wokół własnej osi, po czym łączymy ze sobą końcówki. Drugi koniec ciasta (ten nie przecięty) spłaszczamy, nadając mu lekko ostry kształt.

Ciasto dodatkowo można posmarować pozostałym masłem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 15 minut (do przyrumienienia).

Podajemy z sosem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation