Kuchnia

Przepisy

Clafoutis z owocami - genialnie prosty deser!


Clafoutis – składniki:
/na 6-7 porcji/

3 jajka
60 g cukru
70 g mąki pszennej (użyłam typ 450)
150 ml śmietany kremówki
150 ml mleka
Dodatkowo:

masło lub olej do nasmarowania formy
200 g owoców świeżych lub mrożonych
2 łyżki migdałów w płatkach
opcjonalnie: bita śmietana, cukier puder, lody

Clafoutis – przepis:
Jajka mieszamy z cukrem, mąką, śmietaną i mlekiem. Gdy masa będzie jednolita, odstawiamy ją na kwadrans, by składniki się przegryzły.
Foremki smarujemy masłem lub olejem.

Napełniamy do połowy. Dorzucamy do środka owoce (mogą być zupełnie zamrożone – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać).
Posypujemy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (z termoobiegiem). Pieczemy ok. 20 minut. Wyciągamy i lekko studzimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation