Kuchnia

smakowite

zielona patelka: Domowy jogurt truskawkowy
Składniki na około litr smacznego jogurtu
- litr mleka 3,2%, (NIE UHT!!!)
- 15 truskawek lub innych owoców (można wykorzystać banany, a w sezonie maliny, jagody…)
- 150-200g dobrej jakości jogurtu naturalnego lub 1 Actimel (do kolejnego jogurtu domowej roboty możemy wykorzystać szklankę wykonanego pierwotnie jogurtu, zanim dodamy do niego mus truskawkowy – będzie już zawierał swoje własne szczepy bakterii!)

Do pracy!
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 50°C, a następnie go wyłączamy.
Mleko podgrzewamy do temperatury około 50°C (jeśli nie masz termometru kuchennego – powinieneś móc włożyć palec do mleka i trzymając go przez kilka sekund nie poparzyć się). Zdejmujemy mleko z ognia, po chwili dodajemy jogurt i całość mieszamy około 3 minuty, aż do dokładnego połączenia obu składników.
Garnek przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do wyłączonego piekarnika na całą noc – około 12h.
Rano wyciągamy garnek z piekarnika, jogurt przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na około dwie godziny.
Truskawki myjemy i wykrawamy z nich szypułki. Miksujemy. Mus truskawkowy łączymy z jogurtem, nakładamy do małych miseczek i… gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation