Kuchnia

smakowite

Kulinarne fantazje Marioli: WIEPRZOWE SZASZŁYKI Z SURÓWKĄ Z KAPUSTY
SKŁADNIKI : na 6 szaszłyków

0,5 kg mięsa mielonego z szynki
1 posiekana cebula w drobną kostkę
1/2 pęczka pociętej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
1 zmiażdżony ząbek czosnku
pieprz,sól,słodka papryka
1 jajko
100 g bułko tartej

Mięso przekładamy do miski,dodajemy wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Mięso nabijamy(formując je w ręku) na patyki do szaszłyków.Podpiekamy z każdej strony na palni teflonowej(bez dodatku tłuszczu ) aż ładnie się zarumienią,następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego,pieczemy w piekarniku w 180 *C przez 10 minut.Szaszłyki można śmiało piec na grillu na tacce aluminiowej.

SURÓWKA :

1/2 główki młodej kapusty
1 marchew
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
sól,pieprz ziołowy
4 łyżeczki wody

Kapustę i marchew drobno szatkujemy.Z oliwy,wody,soku z cytryny i przypraw robimy sos winegret dokładnie go mieszając.Polewamy kapustę winegretem,mieszamy.Surówka powinna się przegryźc w ciągu godziny.

SOS :

1 jogurt naturalny
sól,cukier,sok z cytryny

Do jogurtu dodajemy sok ( do smaku) przyprawy i mieszamy.
Na talerz wykładamy surówkę,szaszłyki układamy na surówce.Podajemy z jogurtem.
Smacznego!
Polecam - sprawdziłam pyszne
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation