Kuchnia

smakowite

SZPARAGI Z SEZAMEM | Lepszy Smak
Składniki: (2 porcje)
1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżka oliwy
1/2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
1 łyżka ziarenek sezamu

Wykonanie:
Przygotować szparagi. Umyć oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamać jej najtwardszą część.

Uwaga: Metoda z “odłamywaniem” jest wg mnie najlepsza i najskuteczniejsza. Wygląda na to, że szparagi “same wiedzą” najlepiej, jak dużej części należy się pozbyć ;) Końcówki można wykorzystać gotując wywar na zupę krem ze szparagów.

Gotowe szparagi, pokroić na 4-5 cm kawałki, polać oliwą i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać, aby równomiernie pokryły się mieszanką oliwy i soku. Oprószyć solą i pieprzem.

Na dużą, mocno rozgrzaną patelnię wrzucić szparagi i smażyć 3-4 minuty, do czasu aż delikatnie “zwiędną”, ale nadal utrzymają “jędrność” i swój intensywnie zielony kolor. W czasie smażenia kilkukrotnie zamieszać (najlepiej robić to “podrzucając” szparagi na patelni). Pod koniec smażenie posypać ziarnami sezamu. Podawać jako gorącą przekąskę lub dodatek do mięsnych/rybnych dań obiadowych.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation