Kuchnia

kolacja

Pasztet z ciecierzycy i dyni


Pasztet z ciecierzycy i dyni, pełen aromatycznych przypraw. Smaczny i zdrowy, a przy tym bardzo prosty do przygotowania. Pasztet wychodzi dość zwięzły,
Składniki na małą keksówkę:
ok. dwóch szklanek cieciorki ugotowanej
szklanka puree z dyni
3 jajka
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
ok. 150 g kaszy manny - daję 100 g
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz,
kurkuma
mielony kmin rzymski,
papryka słodka
kolendra
Ognista mieszanka przypraw.

Ciecierzycę, puree z dyni, jajka, czosnek, natkę pietruszki zmiksować. Dodać kaszę mannę, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny. Przestudzony pasztet schłodzić kilka godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation