Kuchnia

przetwory

Dźem z dyni ze świeżym imbirem


Już sam kolor tego dżemu jest obłędny. Smak odrobinę ostry za sprawą swieżego imbiru (absolutnie nie dla osób, które cierpnią na przewlekłą chorobę układu pokarmowego). Porcja takiego dżemu rozgrzeje żołądek niczym kieliszeczek "nalewki babuni" ;). Imbir posiada właściwości lecznicze, miedzy innymi łagodzi bóle miesiączkowe, warto więc dodać trochę dżemu do herbaty, gdy zauważymy pierwsze oznaki PMS. Fajnie też będzie się komponował z ciemnym kolorem np. czekoladowych ciastek.
Inspirowałam się tym przepisem.

Składniki na 8 słoików (o pojemności 250 ml):
2 kg oczyszczonej dyni (pokrojonej w kostkę)
ok. 100 g swieżego imbiru (startego na tarce o drobnych oczkach)
2 cytryny
400 ml wody (1,6 szklanki)
700 g cukru żelującego do dżemów niskosłodzonych 3:1 (dwa opakowania po 350 g)

Cytryny wyparzyć i zetrzeć z nich skórkę na tartce o drobnych oczkach. Startą skórkę odstawić na bok, a z cytryn usunąć biały miąższ i pokroić na mniejsze kawałki (usunęłam również cienkie błonki, które dzielą owoc na cząstki).
Pokrojoną dynię umieścić w dużym garnku, dolać wodę, dodać miąższ z cytryny i starty imbir. Gotować pod przykryciem do czasu, aż dynia zmięknie. 5-10 minut przed końcem gotowania garnek odkryć, by ewentualny nadmiar wody odparował.
Tak przygotowaną dynię zmiksować za pomocą blendera. Dodać cukier żelujący oraz skórkę z cytryny, wymieszać i gotować jeszcze 10 minut, aż cukier się rozpuści.
Gotowy dżem ostrożnie przełożyć do słoiczków. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

Życzę smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation