Kuchnia

przetwory

Sałatka " gyros" z cukini i ogórków

Składniki:

2 kg ogórków
2 kg cukinii
0,8 kg cebuli
główka czosnku
2 szklanki octu
12 łyżek oliwy
5 łyżek soli
0,6 kg cukru
opakowanie "przyprawy do gyrosa" firmy Kamis

Wykonanie:

Ogórki i cukinię umyć i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka. Dodać sól, przeciśnięty przez prasę czosnek, oliwę lub olej i przyprawę do gyrosa. Wymieszać i odstawić na 6 godzin.Po tym czasie dodać cukier i ocet, dokładnie wymieszać ,tak aby cukier się rozpuścił i odstawić na 12 godzin. Następnie sałatkę wkładać do umytych słoiczków, dolewając zalewę, która utworzyła się w misce. Zakręcić i pasteryzować 20 min. Gorące słoiki wyłożyć do góry dnem , nakryć i pozostawić do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation