Kuchnia

przetwory

Sałatka z cukinii z natką pietruszki na zimę

Składniki
2 kg cukinii
1 kg marchewki
1 kg cebuli
kilka ząbków czosnku
1/2 kg papryki czerwonej (niekoniecznie)
sól, ziele angielskie, liście laurowe,
duża garść natki pietruszki

Zalewa
2 szklanki wody
3/4 szklanki octu (można 1/2 szkl.)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
Wykonanie
Cukinię obrać, Wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na talarki. Posolić około 2 łyżkami soli, odstawić na dwie godziny. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę pokroić lub zetrzeć na talarki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić dowolnie. Do dużego garnka odcisnąć z soku cukinię, dodać pozostałe składniki (pietruszkę i olej pod sam koniec) i gotować 5-6 minut. Nakładać gorącą sałatkę do słoików, pasteryzować 15 minut. Dla pewności po pasteryzacji układać słoiki do góry dnem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation